Xlab

Trudnoća i žensko zdravlje u sezoni respiratornih infekcija: Vodeći stručnjak otkriva na što treba pripaziti

Iako kod većine trudnica infekcije gornjih dišnih puteva prolaze nezapaženo, teži slučajevi mogu imati ozbiljne posljedice kao što su preuranjeni porod, manja težina djeteta pri rođenju te veća potreba za izvođenjem carskog reza. Također, pojava “trudničkog rinitisa” je prilično česta – pojavljuje se kod 18 do 42 posto svih trudnica u prvom tromjesečju te kod oko 20 posto trudnica tijekom čitave trudnoće – i nimalo bezazlena. Naime, moguće komplikacije uzrokuju preeklampsiju, ozbiljnu komplikaciju u trudnoći, pojavu povećanog krvnog tlaka te poremećaje spavanja.

K tome, stručnjaci za ovu zimu nagovješćuju multidemiju – širenje različitih vrsta virusa i bakterija, pojavu gripe, prehlade, virusa Covid-19 i drugih respiratornih bolesti istodobno. Tu će ključnu ulogu odigrati upravo nos koji u ovom periodu postaje glavni zaštitnik dišnog sustava: djelujući kao prirodna barijera, sluznica sprečava štetne čestice iz zraka da uđu u organizam i tamo nanose štetu.

Istraživanja pokazuju kako tekućina koja sadrži morsku sol može ublažiti simptome prehlade i skratiti njezino trajanje. Zahvaljujući visokoj koncentraciji natrijevog klorida u otopini pospješuje se “izvlačenje” suvišne vode iz natečene nosne sluznice, a brojni minerali sadržani u morskoj vodi slabe ionske veze sluzi čineći je fluidnijom i time lakšom za uklanjanje. Morska voda iz Jadrana bogata je solima i oligoelementima koji imaju važnu ulogu u održavanju normalne funkcije sluznice nosa, a to omogućava prohodnost gornjih dišnih putova. 

Kako bi objasnio važnost brige za zdravlje i higijenu nosa i nosne šupljine tijekom trudnoće, vodeći stručnjak dr. Erden Radončić iz Poliklinike Repromed objašnjava razliku između infektivnog i trudničkog rinitisa te objašnjava zašto je svakodnevno korištenje prirodnih preparata za ispiranje nosa ključno u sprečavanju respiratornih infekcija.

1.

Što je to trudnički rinitis?

Rinitis je pojam koji jednostavno znači upalu nosne sluznice koja se odlikuje stalnom začepljenošću nosa, sekretom različitog intenziteta te u konačnici nelagodnim ili otežanim disanjem. U rjeđim slučajevima, kronično upaljena sluznica može dovesti do učestalih krvarenja iz nosa te razvoja polipa nosne sluznice. 

Rinitis u trudnoći može imati nealergijsku i alergijsku podlogu. Premda nije potpuno jasno zbog čega do rinitisa dolazi češće za vrijeme trudnoće, dio istraživanja upućuje na to da se radi o utjecaju hormona. Tu najviše doprinose vrlo visoke količine novostvorenog progesterona, hormona koji čuva trudnoću u ranoj fazi. Njegova je kemijska struktura vrlo slična aldosteronu, hormonu nadbubrežne žlijezde koji je odgovoran za regulaciju tlaka i tjelesnih tekućina u tijelu, a kako je količina progesterona koji se stvara tijekom trudnoće izuzetno velika, “nehotice” se aktivira i mehanizam zadržavanja vode putem bubrega što uzrokuje lagano oticanje svih sluznica, pa i one u nosu. Tako se, u konačnici, povećava ukupni volumen krvi i tjelesnih tekućina kao i učestalost trudničkog nealergijskog rinitisa i to za čak 10 do 30 posto. 

Kao adaptacija na trudnoću, već se u prvom tromjesečju u tijelu zadržava veća količina vode. U ovakvim uvjetima, simptomi trudničkog rinitisa lako su potaknuti jednim ili više alergena koji mogu biti sezonski, poput peludi i ambrozije, ili cjelogodišnji, kao što su kućna prašine, grinje i slično. 

Pušenje, zbog brojnih potencijalnih alergena i iritirajućeg dima, također povećava učestalost rinitisa u trudnoći pa je prestanak pušenja za trudnica, ali i njihove partnere  jedan od najboljih načina prevencije.

 

2.

Ako se trudnica zarazi respiratornom infekcijom, razboli li se i plod?

Uzmemo li u obzir sve navedeno, uz ovako učinkovit i dobro razvijen obrambeni sustav nosne sluznice mala je vjerojatnost prodora mikroorganizama u krv i tjelesne tekućine. Ipak, ponekad svjedočimo ozbiljnijim i težim infekcijama koje su se proširile upravo iz sluznice nazofarinksa, gornjeg djela ždrijela tik iza nosa. Međutim, koliko god bile teške, te infekcije relativno rijetko uzrokuju infekciju ploda. Maternica je od prijenosa patogena uz sve navedeno zaštićena i svojim dodatnim barijerama – posteljicom i plodovim ovojima koji svojim imunološkim i neimunološkim barijerama još više izoliraju plod u razvoju.

3.

Koji su benefiti uključivanja preparata na bazi morske vode u tretiranje infekcija tijekom trudnoće? Kako ih primjenjivati?

Redovito korištenje preparata na bazi morske vode može značajno smanjiti učinak okolišnih čimbenika i nametnika te pomoći u očuvanju zdravlja respiratornog sustava. Prednosti su višestruke – posve prirodan, nefarmakološki pristup zdravstvenim tegobama, pomoć u eliminacije viška sluzi, poboljšavanje disanja, smanjenje začepljenosti nosa i posljedice koje dolaze uz to, smanjenje upotrebe često korištenih lijekova poput antihistaminika, dekongestanta, antibiotika i kortikosteroida.

Važno je naglasiti da postoje razlike u sastavu i primjeni između izotonične i hipertonične otopine morske vode. Izotonične otopine morske vode imaju nižu koncentraciju soli od čiste morske vode i primjenjuju se za svakodnevno ispiranje i higijenu nosa.

Zbog visoke koncentracije soli, hipertonične otopine morske vode uklanjaju višak tekućine iz nosne sluznice, smanjuju njezino oticanje, djeluju kao prirodni dekongestiv i tako olakšavaju disanje. Iako precizni mehanizmi njezina povoljnog djelovanja nisu posve razjašnjeni, zna se da hipertonična otopina morske vode u spreju za nos odčepljuje nos koristeći osmotski tlak uz čiju se pomoć izvlači višak vode iz tkiva. Tako se smanjuje lokalna upala, “razrjeđuje” sluz i poboljšava sposobnost sluznice da mehanički – kašljanjem, kihanjem ili gutanjem – odstrani čestice koje se zadrže na sluzi. Svi ti mehanizmi u kombinaciji smanjuju oteknuće i začepljenost sluznice, čuvaju integritet i otpornost gornjih dišnih puteva, te sprečavaju širenje nametnika u niže i osjetljivije dijelove dišnog sustava.

4.

Koja su vaša tri savjeta za trudnice održavanje nosa, sinusa i pluća zdravima ove zime?

Sve osobe, a posebno trudnice trebale bi se pridržavati nekoliko vrlo jednostavnih savjeta. Treba izbjegavati dugo sjedenje u suhom zraku i u zatvorenim prostorijama, izbjegavati i maksimalno se truditi smanjiti količinu alergena. Važno je provoditi što je više moguće vremena u laganim šetnjama na čistom zraku; čak i 10-20 minuta šetnje velik je pomak u prevenciji. Hidratacija je izuzetno bitna jer je rizik od dehidracije zimi zbog suhog, grijanog zraka prema nekim istraživanjima čak i veći nego ljeti. Preporučujem koristiti prirodne ovlaživače sluznice s izotoničnim otopinama morske vode kao prevenciju odnosno hipertoničnim otopinama morske vode u svim ostalim slučajevima kada je rinitis kompliciran infekcijom ili upalom.

FACT CHECK
OBITELJSKI DOKTOR ANALIZIRA: KAKO RAZLIKOVATI SIMPTOME GRIPE, PREHLADE I COVIDA-19

Specijalist opće medicine Milan Mazalin

Kako možemo biti sigurni da curenje iz nosa treba prepisati običnoj prehladi, a ne Covidu-19? Ili da je temperatura posljedica korone, a ne gripe? S obzirom na količinu različitih uzročnika koji trenutačno cirkuliraju, jedini način da budemo potpuno sigurni u to od kuda dolazi koji simptom jest testiranje, smatra dr. med. Milan Mazalin, liječnik opće i obiteljske medicine, uz čiju smo pomoć definirali opće kliničke slike prehlade, gripe i Covida-19.

Obična prehlada
Dominiraju respiratorni simptomi, temperatura je normalna ili umjereno povišena, a opći simptomi kao što su bolovi u mišićima i zglobovima su odsutni ili vrlo blagi.

Gripa
Dominiraju opći simptomi kao što su slabost i bolovi u tijelu, a tjelesna temperatura se naglo i znatno podiže. Respiratorni simptomi ili izostanu ili se jave nakon par dana i obično nisu jače izraženi.

Covid-19
Klinička slika zaraze SARS-CoV-2 virusom se znatno mijenja: može uključivati najrazličitije respiratorne simptome kojima se sve češće pridružuju simptomi probavnog trakta kao što su mučnina, povraćanje ili proljev. U početku vrlo tipični simptomi gubitka osjeta okusa i mirisa nisu više toliko prisutni da bi se njihovim odsustvom moglo isključiti Covid-19.

Aqua Maris sprejevi za nos sadrže Jadransko more s 20 metara dubine, saznaj zašto je to korisno za trudnice

SAZNAJ VIŠE