Xlab

Zašto je ovo sezona multidemije?

Istraživanja pokazuju da su mjere prevencije uspostavljene tijekom pandemije, kao što su socijalno distanciranje i nošenje maski te pojačana higijena ruku i nosa, pomogle u sprječavanju širenja COVID-19, ali i svih ostalih respiratornih virusa. Svi oni koji su na vrhuncu pandemije uspjeli izbjeći koronu, uglavnom su imali sreće zaobići i sve ostale respiratorne viruse. Međutim, zato smo ove sezone bili više izloženi virusima.

U Italiji je provedena studija koja je promatrala podatke o broju zabilježenih slučajeva respiratornih infekcija u periodu od 2018. do 2021. godine. Rezultati istraživanja pokazali su velik pad broja infekcija respiratornim virusima u 2021. godini, u kojoj je zabilježeno čak 79.69% manje slučajeva nego sezone ranije, i čak 80.66% u usporedbi sa sezonom 2018./2019. godine.

Studija je procijenila da će smanjena cirkulacija respiratornih virusa doprinijeti stvaranju slabijeg imuniteta kod dijela djece i time povećati mogućnost češćih i težih oboljenja od ozbiljnijih infekcija idućih sezona. S povratkom na radna mjesta, u škole i vrtiće, a bez maski, respiratorni virusi među kojima su i sincicijski virus, gripa, ali i streptokok, vratili su se u punoj snazi, a to potvrđuju i ovosezonski epidemiološki podaci iz čitave Europe, koji ukazuju na povećanu pojavu respiratornih bolesti kod djece. U Hrvatskoj tako svjedočimo velikom povećanju broja oboljelih od invazivnog streptokoka koji se obično javljao kod jednog ili dva slučaja u sezoni, dok ih je ove godine do sredine veljače registrirano čak 15.

Nos je prva linija obrane našeg zdravlja i nužna je njegova redovita higijena kako bismo smanjili utjecaje virusa, bakterija i alergena koje svakodnevno udišemo. Ako se svakog dana brinete o higijeni svojih ruku, odsad se počnite brinuti i o higijeni svog nosa. Aqua Maris sprejevi za nos čiste i vlaže sluznicu nosa snagom Jadranskog mora.

Znate li da su Aqua Maris sprejevi prvi i jedini koji dokazano ne sadrže mikroplastiku?

SAZNAJ VIŠE