Xlab

Zašto smo zimi češće bolesni?

Iako znamo da su respiratorni virusi prisutni u našoj okolini tijekom čitave godine, svatko je barem jednom bio prehlađen i usred ljeta. S padom temperatura kao da baš svi počinju kihati, kašljati ili šmrcati. Zašto je toliko više bolesnih tijekom hladne sezone nego tople, pitanje je koje znanstvenike muči desetljećima, a ono je nedavno napokon dobilo barem jedan dio odgovora.

U prosincu 2022. objavljeno je eksperimentalno istraživanje čiji se rezultati u znanstvenoj zajednici smatraju značajnima. Naime, u studiji se pokazalo da pad temperature na sluznici nosa od 5 ℃ može uništiti gotovo 50% od milijuna staničnih tvorevina u nosu koje se bore protiv virusa i bakterija. Te se čestice, posebno dizajnirane upravo za borbu protiv virusa i bakterija, zovu izvanstanične vezikule i zadatak im je “namamiti” patogene koji se onda zalijepe za njih umjesto za zdrave stanice nosnog epitela. Tako zarobljeni u izvanstaničnim vezikulama, virusi i bakterije zajedno s njima izlaze iz sustava sa sluzi kihanjem ili iskašljavanjem – i ne dobiju priliku doći do svog odredišta i tamo se razmnožavati i uzrokovati infekciju.

Iako je riječ o rezultatima in vitro istraživanja, ovo je prvo relevantno objašnjenje vezano uz jedan od faktora naše prirođene imunosti – u ovom slučaju imunološki odgovor organizma limitiran je niskim temperaturama zbog čega je važno, pogotovo u hladnim mjesecima, posvetiti pozornost higijeni nosa te održavanju sluznice vlažnom i učinkovitom u borbi protiv patogena.

Nos je prva linija obrane našeg zdravlja i nužna je njegova redovita higijena kako bismo smanjili utjecaje virusa, bakterija i alergena koje svakodnevno udišemo. Ako se svakog dana brinete o higijeni svojih ruku, odsad se počnite brinuti i o higijeni svog nosa. Aqua Maris sprejevi za nos čiste i vlaže sluznicu nosa snagom Jadranskog mora.

Znate li da su Aqua Maris sprejevi prvi i jedini koji dokazano ne sadrže mikroplastiku?

SAZNAJ VIŠE