Xlab

Zašto svi pričaju o mikroplastici?

Od Drugog svjetskog rata, kada je plastika ušla u mainstream pa do danas, proizvodnja tog sintetskog polimera iz godine u godinu raste. Samo u razdoblju od 1998. do 2018. godine, proizvodnja je plastike povećana s oko 30 milijuna tona na 359 milijuna tona godišnje.

Kao posljedicu u okolišu nalazimo sitne čestice plastike veličine do 5 milimetara, koje nastaju raspadom većih komada plastike ili su sirovina za proizvodnju većih plastičnih predmeta. U izvješću WHO-a o mikroplastici, objavljenom krajem kolovoza 2022. godine, utvrđeno je da postoje dokazi da su nanoplastika i mikroplastika prisutne diljem planeta te da se njihove koncentracije razlikuju od područja do područja.

Jedan je od ključnih zaključaka ovog opsežnog istraživanja taj da su ljudi izloženi velikim količinama mikroplastike, na sve načine. Mikroplastika je prisutna i u atmosferi kojom kruži te kao takva predstavlja potencijalan problem za morske i slatkovodne sustave, tlo, kontaminaciju hrane i pića te za ljude koji ju udišu. Mali je broj provedenih istraživanja o prisutnosti mikroplastike u namirnicama za jelo i piće, a podaci kojima raspolažemo vezani su uz malen broj specifičnih proizvoda te je na temelju njih nemoguće dati neki zaključak o izloženosti ljudi.

Jedan od ciljeva ovog istraživanja bio je procijeniti rizik koji mikroplastika predstavlja za ljude, no zbog manjka dostupnih podataka i istraživanja, tu je procjenu nemoguće dati. Zaključuje se da je potrebno provesti dodatna opsežna istraživanja o utjecaju nanoplastike i mikroplastike te o njihovim toksikološkim efektima i mogućnosti da služe kao vektori za patogene. Upravo je zato važno obratiti pozornost na deklaracije proizvoda i upotrebljavati one bez mikroplastike kad god je moguće.

Možda ne možemo utjecati na kvalitetu hrane koju jedemo ili zraka koji dišemo, ali uvijek možemo odabrati proizvode koji ne sadrže mikroplastiku. Aqua Maris, prvi sprejevi za nos dokazano bez mikroplastike!

Aqua Maris
Bez mikroplastike, bez brige!

  • Prvi i jedini sprejevi za nos dokazano bez mikroplastike
  • Jedini na bazi morske vode iz Jadrana
  • Čiste i vlaže sluznicu nosa
  • Za djecu i odrasle
SAZNAJ VIŠE