Xlab

Kako mikroplastika može doći u pluća?

Osim u okolišu, čestice mikroplastike pronađene su i u ljudskom organizmu, među ostalim i u svim dijelovima ljudskih pluća, što je povećalo interes znanstvenika za pronalazak odgovora na pitanje – koliko mikroplastike udišemo.

Studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta u Aucklandu, objavljena u prosincu 2022. godine u uglednom magazinu Environmental Science & Technology, otkriva da su znanstvenici u ranijim procjenama podcijenili količine mikroplastike u zraku koji udišemo. Njihovo je istraživanje pokazalo da se čak 74 tone mikroplastike, što je ekvivalent tri milijuna plastičnih boca, godišnje iz atmosfere spusti na Auckland, metropolitanski grad na Novom Zelandu u kojem živi nešto više od 200 tisuća stanovnika. Ti podaci premašuju količine mikroplastike posljednjih godina izmjerene u zraku u Londonu, Parizu i Hamburgu.

Nažalost, nije riječ o tome da je zrak u europskim metropolama čišći, nego o tome da su istraživači sa Sveučilišta u Aucklandu primjenjivali sofisticiranije metode za detekciju i analizu čestica od svojih europskih kolega te su uspjeli izmjeriti i količinu prisutnih čestica u zraku manjih od 0,01 milimetra.

Možda ne možemo utjecati na kvalitetu hrane koju jedemo ili zraka koji dišemo, ali uvijek možemo odabrati proizvode koji ne sadrže mikroplastiku. Aqua Maris, prvi sprejevi za nos dokazano bez mikroplastike!

Aqua Maris
Bez mikroplastike, bez brige!

  • Prvi i jedini sprejevi za nos dokazano bez mikroplastike
  • Jedini na bazi morske vode iz Jadrana
  • Čiste i vlaže sluznicu nosa
  • Za djecu i odrasle
SAZNAJ VIŠE