Xlab

18 tisuća znanstvenika o mikroplastici

Endocrine Society, najveća međunarodna skupina znanstvenika i liječnika koji se bave endokrinologijom, krajem 2020. godine objavila je analizu niza internacionalnih studija koje su se bavile utjecajem endokrinih disruptora, kemikalija koje ometaju pravilan rad endokrinog sustava, a koje se nalaze i u plastici, na ljudsko zdravlje.

Endokrini disruptori mogu uzrokovati karcinom, dijabetes, reproduktivne poremećaje te neurološka oštećenja kod djece u razvoju. Izvještaj iznosi niz dokaza koji govore u prilog izravnoj uzročno-posljedičnoj vezi između toksičnih aditiva iz plastike i specifičnih zdravstvenih poteškoća vezanih uz endokrini sustav.

Konzervativne procjene ukazuju na to da postoji više od tisuću kemikalija s kojima se svakodnevno susrećemo, a koje su endokrini disruptori. Neki su od najpoznatijih endokrinih disruptora koji se raspadom plastike ispuštaju u okoliš bisfenol A (BPA) i srodne kemikalije, ftalati, kemikalije koje usporavaju gorenje, dioksini, UV stabilizatori te otrovni metali poput kadmija i olova. Plastika koja sadrži ove endokrine disruptore uvelike se upotrebljava u proizvodnji ambalaže, građevini, proizvodnji i pakiranju hrane, dječjih igračaka, kućne elektronike, kozmetike…

Endokrini disruptori, zaključeno je u izvještaju, ne predstavljaju samo globalni problem današnjice, već i budućih generacija jer mogu utjecati na razvoj ploda. S obzirom na trenutačnu akceleraciju proizvodnje plastike – predviđa se porast od 30% do 36% do 2026. godine. Imperativ je nastaviti s naporima za smanjivanje i eliminaciju svih potencijalno opasnih kemikalija iz plastike, smatra više od 18 tisuća znanstvenika iz 122 države, okupljenih u ovom uglednom društvu.

Možda ne možemo utjecati na kvalitetu hrane koju jedemo ili zraka koji dišemo, ali uvijek možemo odabrati proizvode koji ne sadrže mikroplastiku. Aqua Maris, prvi sprejevi za nos dokazano bez mikroplastike!

Aqua Maris
Bez mikroplastike, bez brige!

  • Prvi i jedini sprejevi za nos dokazano bez mikroplastike
  • Jedini na bazi morske vode iz Jadrana
  • Čiste i vlaže sluznicu nosa
  • Za djecu i odrasle
SAZNAJ VIŠE